Happy Dog Psychology

Happy Dog Psychology

Hondengedrag & psychologie

Hoe werk ik

De Hemene Theorie

De Hemene theorie is ontwikkeld door Kim en Shaun Ellis. Zij doen al 35+ jaar onderzoek naar wolven- en hondenpsychologie. Ik ben één van de enigen in Nederland met deze opleiding. Dit heeft mij verdiepend begrip gegeven over gedrag & psychologie en verklaringen voor waarom bepaalde methodes werken of juist niet. Deze kennis gebruik ik altijd tijdens mijn werk. Ik ga het liefst zo snel mogelijk praktisch aan de slag, zodat je kunt gaan voelen en ervaren. Maar ik begin met een theorieles, zodat je de wetenschap snapt achter de dingen die we gaan doen.

Shaun heeft jarenlang samengeleefd met wolvenroedels. Binnen deze roedels leerde hij hoe de pups ontwikkelen & begeleid worden. Dit vertaalde hij naar onze honden en zo is de Hemene theorie ontstaan. Het hoofddoel van een roedel is om veiligheid te creëren door samen te werken. Vaak laten wij onze honden het zelf uitzoeken in plaats van ze te begeleiden en rolmodel te zijn voor hoe ze met de wereld om kunnen gaan. Dit zorgt voor heel veel stress en overcompensatie in het gedrag. Denk hierbij aan extreme reacties zoals uitvallen, hyperactiviteit en angst. 

De wolven zijn 24/7 bezig om het ideale supportsysteem te zijn voor de pups, om hen te leren om met de wereld om te gaan. Door te valideren en een veilige basis te creëren leert de pup om hulp te vragen & zijn zenuwstelsel te reguleren. Ik kan je leren hoe jij dit ook kunt zijn voor je pup/hond om zo een fijne samenwerking te creëren. Dit kan op iedere leeftijd gecreëerd worden. Het maakt dus niet uit hoe oud je hond is.

Combinatie van theorieën

Ik heb over de jaren heen kennis gemaakt met veel verschillende methodes. Ik heb deze bestudeerd, geobserveerd en beoefend. Ik kwam erachter dat onderdelen van verschillende theorieën goed op elkaar aan kunnen sluiten. Ik combineer deze en dit heeft tot mijn huidige manier van werken geleid. De Hemene theorie is de basis waar ik technieken van andere visies aan toevoeg. Ik blijf mij ontwikkelen en verbeteren. 

Zo volg ik momenteel de online cursus van Amazing Animal Minds. Deze kennis sluit perfect aan bij de kennis die ik al heb. Binnenkort kan ik jullie nog beter op een wetenschappelijke, holistische en diervriendelijke manier helpen met (vuurwerk)angst.

Ik kijk naar het gedrag van de hond, maar vooral naar zijn onderliggende emotie & motivatie. Daarbij kijk ik op dezelfde manier naar jou als eigenaar. Jij en je hond hebben veel invloed op elkaar. Soms zul je dat merken, maar heel veel vindt onbewust plaats. We gaan dit in het bewustzijn brengen. Zo creëren we rust en begrip.

De wetenschap achter gedrag

Ik ga ervan uit dat gedrag voortkomt uit emoties. Er zijn heel veel systemen in het lichaam die emoties beïnvloeden.  Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar deze systemen in mensen en dieren. De uitkomst van deze onderzoeken onderbouwen dan ook De Hemene Theorie.

Autonoom zenuwstelsel

Emoties worden onder andere beïnvloed door de staat van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel geeft onbewust veiligheidssignalen af via onze gezichtsuitdrukking en lichaamstaal. Onbewust zijn we hier altijd naar opzoek om te bepalen of we veilig zijn of niet. Doormiddel van ons zenuwstelsel zijn we dus altijd in contact met elkaar en onze hond. Het zenuwstelsel wordt dan ook gevormd door interactie (co-regulatie) en bepaald ons wereldbeeld. Door middel van co-regulatie van het zenuwstelsel kunnen wij onze hond leren om met situaties om te gaan. Dit vraagt dus om zelfreflectie op onze eigen ontwikkeling en ons gedrag. Zo zullen jullie samen leren en ontwikkelen!

De hond staat open om te leren, sociaal te zijn & kan goede beslissingen nemen als hij zich in de ventral vagal gebied (zie afbeelding hiernaast) bevindt. Ongewenst gedrag komt voor als de hond vaak in één van de andere gebieden zit. Door te begrijpen waar de hond zich in zijn zenuwstelsel bevindt kunnen we ze hierin begeleiden. En uiteindelijk zal de hond leren om zelf door deze verschillende gebieden heen te werken.

Zes emotionele systemen

Emoties worden onder andere beïnvloed door de staat van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel geeft De zes emotionele systemen zijn onderdelen in de hersenen waar emoties uit voortkomen. De ontwikkeling van deze onderdelen bepaalt hoe wij en de honden omgaan met emoties. Deze systemen moeten ontwikkeld worden en in balans zijn. Ze zijn onder anderen verantwoordelijk voor:
Verzorgingssysteem – veilig voelen, stressregulatie, kunnen leren en zelfvertrouwen
Spelsysteem – plezier, stressregulatie, concentratie, euforie en vertrouwen in andere en dingen
Zoeksysteem – zelfvertrouwen, nieuwsgierigheid en motivatie
De woede-, angst- en verliessystemen zijn onder anderen goed voor grenzen stellen, voorzichtigheid en overleven. Deze systemen produceren echter ook stress. Wanneer deze overactief zijn, onderdrukken ze de bovengenoemde systemen. Dit veroorzaakt stress, boosheid en depressie.

We kunnen de eerst drie genoemde systemen gebruiken om de woede-, angst- en verliessystemen te blokkeren. Dus door spel, ontdekking en verzorging kunnen we het negatieve gevoel van de hond veranderen in een positief gevoel. Zo kan de balans weer hersteld worden.

afbeelding van: https://ccmm.care/polyvagaal-theorie-en-neuroceptie/

Wil je hier verder over praten?

Neem gerust contact met mij op.